2

Middag med vänner

Idag fyllde Thiloshana år! Så det blev sång och tårta på kontoret. Thiloshana gick runt och matade oss med kaka!

20140923_161402

20140923_161436

Efter jobbet så åkte jag, Amal, Sarath och Rukshika hem till Amal och hans fru Dinushi. Vi åker en bit genom staden och jag får min andra sko lagad (den första gick sönder då vi var påväg till Sigiriya) kostar 60 LKR ca 3kr..

Vi åker en bit in på ett bostadsområde och stannar utanför ett grönt fin hus. Kliver upp för en trappa till en övervåning och möts av Dinushi. Rukshika, jag och Dinushi ska laga mat tillsammans! Har sett fram emot att få laga srilankesisk mat.

Dinushi bjuder på lite kakor och en drink gjord på wood apple och en glasskula. Gott!

20140923_181823 20140923_181817

Husen i Sri Lanka är liksom avlånga och höga. Deras hus är väldigt mysigt med hål i väggarna med trädekorationer insatta, blått fint kakel i badrummet och ett mysigt kök. Dinushi har en tryckkokare hon gör potatis i. Rukshika skalar lök och jag river morötter. Vi pratar om olikheterna mellan Sverige och Sri Lanka i mat, utbildning och kultur. Det är väldigt trevligt.

Jag får en liten bok av Dinushi som present för att jag besöker deras hem. Boken heter ”Dhammapada” och är som en guide till Buddism. Hon berättar att den är lite som bibeln för Buddism.

Dinushi visar vad hon använder för kryddor. Det är mycket chilipulver, gurkmeja, salt och peppar. Jag får smaka på en liten sur frukt med en kärna i som man använder till fisk. Den smakar inte så gott men det blir gott till fisken. Gurka ser lite annorlunda ut än i Sverige, här är den vit, tjockare och krispigare. Allt är så mycket godare här och också väldigt färskt. Dom köper färsk frukt, grönsaker och kött som verkligen smakar! Fryst mat är inte alls lika gott! Jag ska köpa mer färskt hemma när jag är tillbaka och ekologiskt.. morötterna jag åt här är så mycket godare och kommer från bönder som odlar och säljer på marknaden. Det är så himla mysigt!

20140923_190005

Jag får se hur man kokar ris och mäter hur mycket vatten man ska ha. Dinushi visar med ett finger hur mycket vatten det ska vara om man håller fingret mot riset på botten av kastrullen.

20140923_200029

Det hackas grönsaker och förbereds potatis som steks med lök och kryddor även fisken steks med lök och kryddor. Det blir Dhal curry också som görs på linser och mer kryddor! Amal och Sarath är snälla åker och köper vatten flaskor åt mig.. jag ska helst inte dricka kranvatten.

img_6076

Vi sätter oss för att äta och för första gången så äter jag med händer jag med! Det funkar fast jag känner mig lite klumpig.. Det känns i alla fall mer avslappnat och jag tänker mer på att jag äter maten och känner smaken. Synd att det anses konstigt i Sverige att äta med fingrarna.

Vi små pratar och har det trevligt. Får vaniljglass som efterrätt, också hur god som helst! Jag kommer sakna alla smaker..

20140923_210206

Amal tar några bilder med sin systemkamera innan det är dags att åka tillbaka till kontoret igen. Vi säger adjö till Dinushi och jag tackar för att jag fick komma hem till deras hem och för maten och boken. Det var super trevligt!